Έχεις θεωρήσει ποτέ καλλιτέχνη κάποιον που κάνει κατασκευές με πηλό;
Αν όχι, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι δημιουργίες με πηλό δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από μια ωραία ζωγραφιά...
Αν έχεις, λοιπόν, αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό, πρωτότυπο και δημιουργικό με τα ίδια σου τα χέρια, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να κάνεις κατασκευές από πηλό βήμα προς βήμα.
Πάμε να δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Πριν ξεκινήσεις, ας δούμε τους βασικούς τύπους πηλού που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τις κατασκευές σου:
Ο πηλός χειροτεχνίας είναι ένα από τα ευκολότερα είδη πηλού που υπάρχουν.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη, δε χρειάζεται ψήσιμο, καθώς στεγνώνει μόνος του με τον αέρα. Συνήθως στεγνώνει μέσα σε περίπου μισή ημέρα.
Είναι εξαιρετικά εύχρηστος, καθώς μπορείς να τον πλάσεις πάρα πολύ εύκολα όσο είναι ακόμη νωπός. Όπως καταλαβαίνεις, οι κατασκευές με πηλό που στεγνώνει μόνος του στον αέρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.
Ο πηλός χειροτεχνίας (ή πηλός που στεγνώνει μόνος του) είναι η πιο οικονομική λύση.
Ο πολυμερικός πηλός είναι συνθετικός πηλός που αποτελείται κυρίως από πολυβινυλοχλωρίδιο (το γνωστό PVC) και χρειάζεται ψήσιμο σε φούρνο για να στεγνώσει.
Είναι αρκετά ελαφρύς, εύκολος στη χρήση και ιδιαίτερα ανθεκτικός
Κυκλοφορεί σε ποικιλία χρωμάτων και θεωρείται ιδανικός για πιο λεπτομερείς χειροτεχνίες και δημιουργίες (π.χ. χειροποίητα κοσμήματα και μικρά διακοσμητικά).
Αποτελεί, βέβαια, ακριβότερη επιλογή, ωστόσο οι κατασκευές με πολυμερικό πηλό είναι μάλλον οι καλύτερες όσον αφορά την ποιότητα της τελικής δημιουργίας.
Ο πηλός κεραμικής αποτελείται από τρία στοιχεία: Nερό, άργιλο και πυρίτιο.
Ο συγκεκριμένος πηλός χρησιμοποιείται κυρίως για κεραμικά και απαιτεί ψήσιμο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (συνήθως 1000 βαθμούς περίπου) για να στεγνώσει.
Είναι πάρα πολύ ανθεκτικός και θεωρείται ιδανικός για την κατασκευή πιο χρηστικών αντικειμένων, όπως ποτήρια, βάζα, πιάτα, γλάστρες κ.ά.
Για να ξεκινήσεις τις κατασκευές και τις χειροτεχνίες με πηλό, θα χρειαστείς τα εξής εργαλεία και υλικά:
Και αφού συγκέντρωσες όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, πάμε να δούμε πώς να φτιάξεις τις χειροποίητες δημιουργίες σου βήμα προς βήμα:
Ξεκίνα ζυμώνοντας τον πηλό με τα χέρια σου (σε περίπτωση που είναι σκληρός, ράντισέ τον με λίγο νερό).
Όταν ανοίξει αρκετά, πάρε τον πλάστη και ξεκίνα να απλώνεις τον πηλό. Συνέχισε μέχρι να αποκτήσει μια ομοιόμορφη εμφάνιση και να πάρει το σχήμα αλλά και το πάχος που θέλεις.
Φυσικά, μπορείς να ζυμώσεις τον πηλό και μόνο με τα χέρια σου, αν και αυτή θα είναι μια κάπως πιο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
Πάρε μια λάμα κοπής, ένα μαχαίρι ή ένα κοπίδι χωρίς δόντια (ή με ένα τσέρκι) και κόψε με προσοχή τον πηλό στο σχέδιο που θέλεις.
Έπειτα, βάλε μια λαδόκολλα ή μια μεμβράνη φαγητού μέσα στο καλούπι που έχεις επιλέξει. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τον πηλό μέσα στο καλούπι, πάνω από τη μεμβράνη ή τη λαδόκολλα (που θα σε βοηθήσει να ξεκολλήσεις τον πηλό σου ευκολότερα από εκεί).
Στο e-kybos θα βρεις εύχρηστα καλούπια πηλού για τις κατασκευές σου. Διαφορετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως καλούπι κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως μπολ, βάζα κ.ά.
Ξεκίνα να φτιάχνεις τα σχέδια ή τα μοτίβα που θέλεις πάνω στην επιφάνεια του πηλού, όσο αυτός «κάθεται» μέσα στο καλούπι.
Τα σχέδια αυτά μπορείς να τα φτιάξεις είτε με τα χέρια, είτε με κουπ πατ, είτε με διάφορα εργαλεία πηλού.
Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πηρούνια, σφραγίδες κ.ά.
Με μεγάλη προσοχή, αφαίρεσε τον πηλό από το καλούπι.
Αν φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου μήπως χαλάσεις τη δημιουργία σου, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις οδοντογλυφίδες (ή καλαμάκια) για να τον ξεκολλήσεις.
Αν χρησιμοποιείς πηλό που στεγνώνει μόνος του στον αέρα, άφησέ τον για μισή με μία ημέρα μέχρι να ξεραθεί και να σκληρύνει εντελώς.
Σε διαφορετική περίπτωση, ετοιμάσου για ψήσιμο πηλού στο σπίτι. Ο πολυμερικός πηλός χρειάζεται να μπει στον φούρνο και να ψηθεί (συνήθως στους 100-150°C) μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
Αν, όμως, χρησιμοποιείς πηλό κεραμικής, ο φούρνος του σπιτιού σου δεν αρκεί, μιας και αυτό το είδος ψήνεται στους 1000°C.
Όταν ο πηλός στεγνώσει πλήρως, μπορείς να του δώσεις τις τελικές πινελιές από άποψη εμφάνισης και προστασίας.
Αρχικά, αν θέλεις να δώσεις μια πιο ζωντανή ή μοναδική όψη στη χειροτεχνία σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακρυλικά χρώματα που στεγνώνουν γρήγορα, τα οποία θεωρούνται ιδανικά για το βάψιμο του πηλού.
Διαφορετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέμπερες ή ακόμα και χρώματα σε σπρέι.
Μόλις στεγνώσει και το χρώμα, πέρνα μια στρώση ειδικού βερνικιού για πηλό για να δώσεις λάμψη και να προστατέψεις τη δημιουργία σου.
Και τώρα πάμε να δούμε μερικές ιδέες για το τι μπορείς να φτιάξεις:
Οι κατασκευές με πηλό είναι μια διασκεδαστική καλλιτεχνική ασχολία τόσο για παιδιά όσο και για μεγαλύτερους.
Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκφράσεις τις καλλιτεχνικές σου ανησυχίες και να διακοσμήσεις το σπίτι σου με μοναδικές και πρωτότυπες χειροτεχνίες.
Βρες στο e-kybos.gr όλα όσα χρειάζεσαι σχετικά με τον πηλό και ξεκίνα να δημιουργείς διασκεδάζοντας ή να διασκεδάζεις δημιουργώντας!